Westside Story
1993
Van 7 tot en met 11 juni 1993 vindt er een theaterweek plaats voor alle zestig leerlingen van de school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs van het Rudolf Meesinstituut. De leerlingen zijn tussen dertien en twintig jaar oud. Zij volgen in totaal dertien workshops.
Info
Er wordt gekozen voor de West Side Story van Robert Wise en Jerome Robbins uit 1961 als leidraad voor de theaterweek, omdat de film een aantal thema's bevat, die ook hedendaagse jongeren aanspreken: vriendschap, liefde, erbij horen, haat, discriminatie, jongens en meisjes, toekomst, angst, verdriet, dood. Bovendien wordt er in de film niet alleen geacteerd, maar ook ritmisch gedanst. De bewegingen zijn op zichzelf mooi, zelfs als je de muziek niet kunt horen.
De leerlingen krijgen de film te zien in de week voorafgaand aan de theaterweek. Docent Sam Pattipeiluhu geeft een korte toelichting, vertelt wanneer de film gemaakt is en waarom de West Side Story zo beroemd is geworden.
De doelstelling van de theaterweek is:
- leerlingen aspecten van theater, taal, dans en beweging laten ervaren,
- hen laten nadenken over de thema's uit de film en hun eigen ervaringen daarmee,
- hen in contact brengen met volwassen doven en Nederlandse Gebarentaal,
- hen laten samenwerken in een andere groepssamenstelling dan gewoonlijk.
De week is een groot succes. Zowel begeleiders als leerlingen werken met grote inzet en enthousiasme. De voorstelling, die op 18 juni 1993 plaatsvindt in de theaterzaal van het Rudolf Meesinstituut en waaraan alle zestig leerlingen deelnemen, wordt door tweehonderd mensen bezocht en gunstig ontvangen.
De leerlingen volgen de workshops: filmanalyse, schijngevechten, drama, kleding, grime, Nederlandse Gebarentaal, dans, teksten schrijven en decor. Verder maken zij collages, spandoeken en posters.
De groep van zestig leerlingen wordt onderverdeeld in drie groepen van twintig. Alle leerlingen volgen roulerend hetzelfde programma. Iedere workshop duurt zeven kwartier.
Uit de drie groepen worden twintig leerlingen gekozen voor de voorstelling. Deze dans-gebarengroep repeteert vrijdag het stuk, gebaseerd op de West Side Story. De overige leerlingen volgen een alternatief programma.
Medewerkers
samenstelling programma Mieke Julien docenten Jean Couprie, Pamela Couprie, John van Gelder, Lot Julien, Mieke Julien, Truus de Ridder en Marjanne Romkema begeleiders vso school Sam Pattipeiluhu en overige docenten organisatie Annet de Klerk choreografie Lot Julien teksten leerlingen VSO, Rudolf Mees Instituut