Educatie
Omdat de opleidingen in de podiumkunsten voor doven niet of nauwelijks toegankelijk zijn, heeft Handtheater veel aandacht besteed aan cultuureducatie. Voorstellingen in het professionele circuit werden vaak uitgevoerd door dove acteurs die op dat gebied opleiding noch werkervaring hadden. Vandaar dat deze voorstellingen door uitvoerige educatieve trajecten werden voorafgegaan.
2015
Denken in 3D - drie dove kunstenaars in beeld
Met trots presenteert stichting Handtheater haar laatste productie: de documentaire Denken in 3D – drie dove kunstenaars in beeld.
Fotografe Nimo Hersi, beeldend kunstenaar en VJ Jascha Blume en beeldend kunstenaar Joep Backhuijs vertellen over zichzelf, hun opleiding en de kunst die zij maken.Symposium Met 't OOG op de toekomst 2015
Op 27 juni 2015 komen 109 mensen bijeen in het Doven Ontmoetings Centrum aan de Stadhouderskade 89 in Amsterdam voor het 25jarig jubileum en het definitieve afscheid van Handtheater.
2014
Toneelspelen is doen alsof
Toneelspelen is doen alsof.
Je zet een kroon op je hoofd en je bent opeens een koning.
Je pakt een zwaard en je wordt een ridder.
Je legt de pop in bed en je speelt dat je vader of moeder bent.
Je legt een laken over twee stoelen en kijk, daar is je tent.
2013
Thema-avond Deaf President Now!
Op 16 maart 2013 is de thema-avond over Deaf President Now. 25 jaar geleden, op 6 maart 1988, kwamen de studenten van Gallaudet University in Washington DC massaal in opstand. Gallaudet is de enige universiteit voor doven ter wereld. De studenten eisten dat er een dove rector magnificus werd aangesteld. En ze wonnen!
2012
Amy en Thomas
In 'Amy en Thomas en hun papa’s en oma’s' vertellen drie generaties van twee dove families, de familie Zwenne en de familie Stoel, over wat zij hebben meegemaakt op de Amsterdamse school voor doven.
2011
Cursus Cultureel Management
De basiscursus Cultureel Management behandelt zes belangrijke domeinen van het cultureel management: artistiek, zakelijk, bestuurlijk, juridisch, productioneel en communicatief. De cursus vindt plaats op zondag 22 mei, 29 mei, 5 juni, 19 juni, 26 juni en 3 juli 2011.
Leerwerkplaatsen dove jongeren
In 2011 en 2012 zijn vijf jonge dove projectmedewerkers aangenomen om in de praktijk ervaring op te doen met verschillende facetten van theater en cultuureducatie in gebarentaal.
Liefde voor het leven
Negen vrouwelijke cursisten geven een presentatie met dans, beweging en tekst; een eerbetoon aan de liefde voor het leven.
Moving Light - voortraject
Moving Light is een moderne dansvoorstelling, uitgevoerd door dove jongeren uit diverse windstreken van Nederland. Zij zijn gescout tijdens dansworkshops op de scholen voor doven en hebben daarna een intensieve training gevolgd.
Ritme - pilot voor Moving Light
Ritme is een pilot voor Moving Light. In drie weekenden werken drie jonge dove dansers, Daan, Ernst en Tracy met choreografe Maxi Hill aan de korte dansvoorstelling Ritme.
2010
Theaterdroom, de
Drie jongens: Jean Paul, Bart en Bling Bling dromen ervan om acteur te worden. Drie heel verschillende jongens met dezelfde droom.
2009
Jongeren Open Podium (JOP)
In een uitverkochte zaal vindt op zaterdag 10 oktober 2009 Jongeren Open Podium plaats in CC ’t OOG. De jongeren hebben onder professionele begeleiding hard gerepeteerd en het resultaat mag er dan ook wezen. Na elke voorstelling is de zaal met publiek een zee van wapperende handen.
Jongeren Open Podium - Inventarisatiebijeenkomst
Op 28 juni organiseert Handtheater een jongerenavond. De lucht zindert van creativiteit, inspiratie en enthousiasme. De jongeren hebben verschillende plannen voor het maken van een kort stuk. Op zaterdag 10 oktober is er een vol en gevarieerd avondprogramma in CC ‘t OOG
Kijk je ogen uit met Avercamp
Stichting Ziezo heeft een mooie korte film gemaakt als onderdeel van een lespakket voor dove (en horende) scholieren - met fragmenten uit de voorstelling Bevroren Beweging - n.a.v de expositie IJspret in het Rijksmuseum.
Theaterweek voor Belgische doven
In het kader van het European Deaf Arts and Culture Festival Salvia zijn drie Europese theatermakers uitgenodigd om een korte theatercursus te geven: Lada Sebkan uit Slowakije, Salvatore Faletta uit Italië en John van Gelder uit Nederland.
2008
Lente!
Op zondagmiddag 30 maart 2008 geven de cursisten van de cursus acrobatiek de voorstelling Lente! voor een goed gevulde zaal. Negen dove en horende kinderen, Daisy, Eva, Joep, Jordy, Julia, Luca, Ting, Thomas en Tonja, vertonen hun kunsten samen met de grote man Edwin Kooyman.
Tot Ziens!
Op 25 juni 2008 nemen er weer leerlingen afscheid van Signis, de school voor doven in Amsterdam. Dat wordt gevierd met een presentatie voor leerlingen, ouders en leerkrachten. De presentatie heet Tot Ziens! en heeft afscheid als onderwerp. Tot Ziens! is een toneel-, dans-, mime- en filmproject.
2007
Kindermiddag - Breakdance
Vanuit de Vereniging Ouders Dove en Slechthorende Kinderen Amsterdam (VODSKA) komt het verzoek om een workshop Breakdance te organiseren voor dove kinderen van de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school.
Kindermiddag - Máša en de Beer
Anna Jurášová uit Tsjechië vertelt het verhaal Máša en de Beer en speelt daarna met de kinderen scènes uit het verhaal na. Er zijn 29 deelnemers, dove en horende kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders.
Kindermiddag - Pinokkio
Anna Jurášová geeft de voorstelling en workshop Pinokkio, gebaseerd op het beroemde boek van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi uit 1883.
LEF!
LEF! gaat over zes jongeren in de leeftijd van 17 tot 20 jaar. Drie meiden en drie jongens zitten in de examenklas. Het stuk begint in de eerste schoolweek, als ze op kamp gaan.
LEF! - scriptbegeleiding
Tamara van Meer, afgestudeerd dramadocente, wil een script schrijven voor een toneelstuk met dove jongeren. Ze wordt daarbij geadviseerd door Tingue Dongelmans en Mieke Julien.
Open Podium - De Wereld en Ik
Op vrijdag 23 november 2007 geven Joris, Mellanie, Eefje, Maria, Soerinder en Tineke van Odion in Purmerend de indrukwekkende voorstelling 'De wereld en ik' in Cultureel Centrum ’t OOG voor een volle zaal. De voorstelling is het resultaat van een theatercursus van vijf lessen van de theaterschool voor doven, speciaal voor deze groep.
2006
Kindermiddag - Goudvis en Muis
De dove goochelaar Auke Kuitert verzorgt een workshop goochelen voor dove en horende kinderen van 6 tot 10 jaar, en hun ouders. Er doen 39 mensen mee.
Kindermiddag - In de dierentuin
In de Dierentuin is een speelse workshop aan de hand van speelgoeddieren voor dove en horende kinderen van 4 tot 8 jaar en hun ouders. Aan twee workshops in Amsterdam en Nijmegen hebben 119 kinderen en ouders meegedaan. De workshop is eerder gegeven in het kader van KrisKrasKinkerKunst door Perwin Schol (2001) in de Kinkerbuurt en voor leerlingen van de basisschool Catamaran in Amsterdam Westerpark door John van Gelder.
Kindermiddag - Magicians Surprise (Tsjechië)
De Tsjechische groep Divadlo Neslyšim, in 1997 opgericht door de dove afgestudeerden van de Hogeschool voor de Kunsten in Brno, Tsjechië, geeft voorstellingen in gebarentaal voor zowel kinderen als volwassenen. 26 Kinderen en ouders doen mee.
Kindermiddag - Piraten
Piraten is een workshop voor dove en horende kinderen van 6 tot 12 jaar, en hun ouders. Er doen 22 mensen mee.
Open Podium - Geniet!
Het Open Podium Geniet! is het resultaat van de theatercursus voor Odion. Zes dove jongeren geven een sprankelende voorstelling van een uur voor een enthousiast publiek van familie, vrienden en medewerkers van Odion.
Symposium Dovencultuur in 't OOG 2006
In 2006 vindt in het nieuwe Theater ’t OOG het symposium Dovencultuur in 't OOG plaats. Dit symposium is een logisch vervolg op het symposium in november 1999 dat door bijna honderd voortrekkers uit de dovengemeenschap is bijgewoond.
Workshop Poëzie in gebarentaal
De workshop heeft tot doel om de leerlingen de basisbeginselen van poëzie in gebarentaal bij te brengen en met hen samen een gedicht in gebarentaal te maken ter gelegenheid van het afscheid van Aad Deelen, de onderdirecteur van het college.
Workshop Theatertolken
Acht (student)tolken uit Nederland en België komen twee dagen bijeen in Cultureel Centrum ’t OOG, om zich te bekwamen in theatertolken. De Musical Joe fungeert als lesmateriaal.
2005
Dutch Deaf Comedians
In 2005 komt Doug Alker, de oprichter van de Deaf Comedians in Engeland, naar Amsterdam. Hij geeft tijdens het weekend 28 en 29 mei verschillende workshops.
Kindermiddag - Circus Elleboog
Circus Elleboog geeft een workshop Circus in Theater 't OOG voor dove en horende kinderen van 8 tot 14 jaar en hun ouders.
Kindermiddag - Clown Gringo
Clown Gringo (horend) geeft twee clownsworkshops aan dove en horende kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders. In totaal zijn er 61 deelnemers.
Kindermiddag - De Mooiste Vis
De Mooiste Vis van de Zee is een bekend prentenboek. Regenboog, de mooiste vis van de zee, heeft prachtige kleurige schubben. Hij is zo trots op zijn schubben dat hij ze met niemand wil delen. De andere vissen willen niet meer met hem spelen. Dus vraagt hij Octopus wat hij moet doen. Die raadt hem aan om zijn schubben te delen met de andere vissen.
Kindermiddag - Hans en Grietje
Hans en Grietje is een workshop van Sprookjes Anna. Dove en horende kinderen van 4 tot 8 jaar en hun ouders doen enthousiast met Sprookjes Anna mee. Er zijn 23 deelnemers.
Kindermiddag - Hoeden
Tijdens de kindermiddag Spelen met Hoeden geven John van Gelder en Jean Couprie een workshop waaraan 25 kinderen en 11 volwassenen meedoen.
Kindermiddag - Rode Ballon
De kindermiddag De Rode Ballon is gebaseerd op de bekende Franse kinderfilm Le Ballon Rouge. De kinderen bekijken eerst de film, vertellen het verhaal na in gebarentaal, doen een ballonnenspel en kleuren een tekening van een ballon.
Kleedkamer, de
In de kleedkamer zijn vier jonge mannen. Drie van hen hebben stoere praatjes over seks. Eén jonge man is stil. Op een gegeven moment wordt hij boos. ‘Jullie altijd met je machogedrag!’ De andere drie schrikken. Er ontwikkelt zich een goed gesprek.
Open Podium - Penismonologen
Een aantal jonge dove mannen laat weten dat zij naar aanleiding van de Vagina Verhalen van Handtheater de Penismonologen ten tonele willen brengen. Dat initiatief heeft geresulteerd in het Open Podium Penismonologen op zaterdag 4 april 2005.
2004
Guyot Yo!
Guyot, yo! is een veelzijdig en intensief totaaltheaterproject voor alle honderd leerlingen van de Guyot School voor Voortgezet Speciaal Onderwijs aan Doven. De leerlingen volgen tien workshops en doen allen mee aan een voorstelling van anderhalf uur voor een publiek van 450 mensen in de Oosterpoort in Groningen. Guyot Yo! is een samenwerkingsproject van Handtheater met de Guyot School ter gelegenheid van de 250e geboortedag van Henri Daniel Guyot, de stichter van het doveninstituut in Groningen.
Kindermiddag - Roodkapje
De Tsjechische actrice en dramadocente Anna Jurasova steekt het eeuwenoude sprookje Roodkapje in een nieuw rood jasje. Ze vertelt het verhaal op beeldende wijze in internationale gebarentaal in een eenvoudig, maar smaakvol decor.
Theaterschool voor doven
Er zijn meerdere pogingen gedaan om een theaterschool voor doven op te richten. Vanuit de toenmalige Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht is een blauwdruk voor een theateropleiding gepresenteerd. De opleiding is echter niet tot stand gekomen. Vanuit Handtheater is een begin gemaakt met een dergelijke opleiding door uitvoerige voortrajecten te bieden aan de dove acteurs die aan een theaterproject deelnamen.
's Nachts in mijn Dromen
’s Nachts in mijn dromen zitten vissen in de bomen is een cd-rom met 326 gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal voor dieren, van aap tot zwijn.
2003
Deaf in the Picture filmfestival
Deaf in de Picture (2003) is een uniek evenement. Nooit eerder zijn er in Nederland zoveel speelfilms, documentaires en korte films over en van doven te bekijken geweest. Deaf in de Picture (2003) is een coproductie van Bioscoop Het Ketelhuis en Handtheater.
Vagina Verhalen - voortraject
Het voortraject van de Vagina Verhalen strekt zich uit over een half jaar. De vrouwen volgen op vrijdagavond van 19.00 - 22.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur gezamenlijk lessen in drama, dans en beweging. Daarnaast krijgen de horende vrouwen lessen in stemvorming en zang, en de dove vrouwen lessen in theatraal gebaren.
2002
TIEN over de Top - voortraject
Van november 2001 tot en met maart 2002 volgen zes dove en negen horende jongeren een apart trainingsprogramma. Dit trainingsprogramma is bedoeld om uiteindelijk een definitieve selectie te kunnen maken van de jongeren die Tien over de Top op het podium gaan brengen.
2001
Dierenkwartet
Het dierenkwartet is gemaakt voor het project 'Hoe Rups een vlinder werd' in 2001. Het kwartet is zo ontworpen dat kinderen zelf de illustraties kunnen maken. Het kwartet bevat tien soorten dieren: dieren met vleugels, dieren om op te zitten, dieren die kunnen springen, dieren in het water, dieren die eieren leggen, grote dieren, dieren op de boerderij, dieren in de boom, gevaarlijke dieren en huisdieren.
Hoe Rups een Vlinder werd
'Hoe Rups een vlinder werd' is een samenwerkingsproject van Handtheater, de Louise de Colignyschool en de J.C. Ammanschool voor doven in Amsterdam, het Nederlands Gebarencentrum en de Amsterdamse dierentuin Artis.
Permanente Educatie Podiumkunsten (PEP)
Omdat de bestaande opleidingen voor de podiumkunsten niet toegankelijk zijn voor doven, worden de acteurs van Handtheater geschoold in de praktijk. Geen van de vaste acteurs van Handtheater heeft dan ook een beroepsopleiding als podiumkunstenaar kunnen volgen.
2000
Amman TV5
AT5 is een theatercursus voor de basisschool voor doven J.C. Ammanschool in Amsterdam.
Op 14 maart 2000 wordt Amman Televisie (AT5) opgericht. Alle leerlingen en leerkrachten worden natuurlijk meteen lid van deze omroep. De nieuwe directeuren, Jean Couprie en Perwin Schol, gaan direct op zoek naar medewerkers: cameramensen, scriptschrijvers, toneelspelers, weermannen en -vrouwen, nieuwslezers en nog veel meer.Danscursus voor doven
De danscursus is een vervolg op de theatercursussen Wachten en Café Dansant. In de periode oktober 1999 tot en met mei 2000 krijgen de cursisten 134 uur les in moderne dans en 75 uur in Zuid-Amerikaanse dans.
Ritje door dovenland
Ritje door Dovenland is de uitwerking van het Symposium Dovencultuur in 't OOG dat op 28 november 1999 in Theater 't OOG aan de De Wittenkade in Amsterdam werd gehouden. De bedoeling is dat de resultaten van dit symposium gedeeld worden met de dovengemeenschap.
1999
Café Dansant - theatercursus
Café Dansant is de voorstelling waaraan de cursisten van de theatercursus hebben gewerkt. De voorstelling is geïnspireerd door de film Le Bal van de Italiaanse regisseur Ettore Scola. In deze film wordt geen woord gesproken en geen gebaar gemaakt. De acteurs drukken alles uit in lichaamstaal.
Symposium Dovencultuur in 't OOG 1999
Op 26 november 1999 komen bijna honderd voortrekkers van de dovengemeenschap in Theater 't OOG bijeen om de dovencultuur in Nederland in kaart te brengen.
Vaderland, Moederland, Nederland
Het theaterproject Vaderland, Moederland, Nederland wordt in samenwerking met de J.C. Ammanschool voor doven in Amsterdam georganiseerd. Vaderland, Moederland, Nederland heeft als thema 'verhalen uit andere landen'. De leerlingen van de school zijn afkomstig uit zestien verschillende landen: België, Curacao, Duitsland, Engeland, Eritrea, Indonesië, Marokko, Nederland, Oostenrijk, Pakistan, Somalië, Spanje, Sri Lanka, Suriname, Irak en Turkije.
1998
Wachten - theatercursus
De Basiscursus Theater vindt plaats in Theater 't OOG van maart tot en met mei 1998. De cursus bestaat uit elf lessen van 2,5 uur in spel, dans en beweging, decor, licht, kleding en grime. Het thema van de curus is 'wachten'.
1997
OOGgetuigen
OOGgetuigen is een serie discussiebijeenkomsten in de vorm van een rechtszitting. De rechter leidt de discussie, de openbare aanklager klaagt aan en de advocaat voert de verdediging. Het publiek treedt op als getuige-deskundige en als jury. OOGgetuigen is de eerste keer gehouden in 1997 en regelmatig opgevoerd tot 2015. Op een enkele uitzondering na wordt OOGgetuigen niet getolkt.
Open Podium
Het Open Podium is vrijplaats voor doven om korte presentaties te geven voor een publiek vanuit verschillende disciplines, zoals theater, poëzie en vertelkunst, dans, mime, clownerie, poppen- en maskerspel, fotografie en film. Per keer vinden meerdere presentaties plaats van steeds andere deelnemers. Iedere presentatie wordt begeleid door vakdocenten. Open Podium is vanaf 1997 ruim 10 jaar gehouden.
1996
Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap
Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap is een theaterweek voor de leerlingen van de middelbare school voor doven, het Rudolf Mees Instituut in Rotterdam. Van 28 juni tot en met 4 juli 1996 volgen alle leerlingen in drie groepen een aantal lessen en werken samen aan een voorstelling. Aan de theaterweek doen 60 leerlingen mee.
1995
Gebarenkwartet
Het Gebarenkwartet is bedoeld voor mensen die de Nederlandse Gebarentaal nog niet beheersen. Het doel is tweeledig: oefenen in het zelf bedenken van gebaren en vijftig gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal leren. Omdat de meeste mensen het 'kwartetten' uit hun jeugd kennen, ontstaat er vanzelf een speelse sfeer. De schaamte om te gebaren verliest het van het willen winnen.
Spelen met Gebaren
'Spelen met gebaren' is een week voor dove mensen van 15 tot 22 juli. De week vindt plaats op een kampeerterrein bij het Drontermeer. John van Gelder begeleidt de week. De dove cursisten werken samen met een groep horende mensen, die de workshop doen van Maxi Hill, dansdocente.
1994
Hiphop through Eurappa
Hiphop through Eurappa is een theaterweek voor de leerlingen van de middelbare school voor doven, het Rudolf Mees Instituut in Rotterdam. In de week van 27 juni tot en met 1 juli 1994 volgen alle leerlingen in drie groepen een aantal lessen en werken samen aan een voorstelling.
1993
Westside Story
Van 7 tot en met 11 juni 1993 vindt er een theaterweek plaats voor alle zestig leerlingen van de school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs van het Rudolf Meesinstituut. De leerlingen zijn tussen dertien en twintig jaar oud. Zij volgen in totaal dertien workshops.
1992
Boekenkast
De Boekenkast is een cursus van acht bijeenkomsten voor dove kinderen van vijf tot tien jaar. Hun horende broers en zussen kunnen meedoen, als zij vertrouwd zijn met gebaren.
Gebarenblokjes
Gebarenblokjes is een workshop voor jonge dove kinderen (3 tot 6 jaar) en hun horende broertjes en zusjes.
Gebarentaalkwartet
Het gebarentaalkwartet is bedoeld voor mensen die Nederlandse Gebarentaal (enigszins) beheersen.
Doel is:
- voor horende mensen: het op speelse wijze oefenen van enkele grammaticale aspecten van de Nederlandse Gebarentaal,
- voor dove mensen: het zich op speelse wijze bewust worden van enkele grammaticale aspecten van de Nederlandse Gebarentaal.Handvormenspel
Het Handvormenspel is bedoeld voor mensen die de Nederlandse Gebarentaal (enigszins) beheersen.
Het doel is zich bewust worden van het feit dat ieder gebaar een handvorm heeft.Snuffelcursus theater
Een leeg podium.
Zet een schot neer. Het wordt een kamer.
Zet een bed neer. Het wordt een slaapkamer.
Doe een rode lamp aan. Het wordt een hoerenkast.
Een gewoon gezicht.
Smeer zwart onder de ogen. Het wordt een moe gezicht.
Stift de lippen rood. Het wordt een feestelijk gezicht.
Zet een paar zwarte strepen. Het wordt een oud gezicht.
1991
RMI losse workshops
Sinds 1991 werken het Rudolf Mees Instituut (RMI) in Rotterdam en Handtheater samen om de leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs een project te bieden aan het einde van het schooljaar. Aanvankelijk bestond dat project uit een aantal workshops op het gebied van drama, gebarentaal, expressie en mimiek.
Wapperboek
Het Wapperboek is gemaakt voor horende en dove kinderen in het kader van het scholenproject Wapperende Handen. In het boek zijn gebaren te vinden voor gezinsleden, dingen, werkwoorden, gevoelens, tijd, vraagwoorden, dieren, communicatie en school.
1990
101 vragen over doof zijn
'101 vragen over doof zijn' is wat de titel al aangeeft. Vragen als:
Kunnen dove mensen dansen?
Missen dove mensen geluid?
Hoe worden doven 's morgens wakker?
Is gebarentaal internationaal?
Bestaat er poëzie in gebarentaal?
worden door vijf dove auteurs beantwoord.